středa 7. března 2012

Domácí Latté

Miluju kavárny, cukrárny, restaurace a všechny možné podniky, kde si můžete objednat dobrou kávu. Po kavárnách jsem schopná vysedávat celé dny. Což se vždy projeví na mé linii, jelikož neodolám sladkému, které se ke kávě tak skvěle hodí. Kombinace kafe a dortu je moje droga! 
Díky tomu jsem byla nucena naučit se vařit latté hezky po domácku. Doma nemáme kávovar a ráda vymýšlím nové věci, takže jedno nudné odpoledne jsem si vymyslela "recept".

I love cafes, pastry shops and restaurants where you can order good coffee.  I can sit in cafe for a really long time. But it is not good for my figure, because I always eat some sweet when I drink caffee. The combination of coffee and cake is my drug!
I learned to cook a good homemade latte. 


Potřebujeme 250 ml mléka, 4 čajové lžičky rozpustné kávy a horkou vodu (popřípadě cukr). Mléko si ohřejeme a vyšleháme ručním mixérem (nebo šlehačem). Vytvoří se bílá pěna. Mezitím si dáme do malého šálku (na espreso) rozpustnou kávu ,a pokud sladíme, i cukr. Zalijeme vroucí vodou a rozmícháme. Toto silné kafe pak přelijeme do mléka. Nemícháme, není to potřeba. Pokud má mléko a káva podobnou teplotu, u dna skleničky se vytvoří tmavší hnědá barva, která bude postupně světlat až k čistě bíle a husté pěně.  

We need 250 ml of milk, 4 teaspoons of soluble coffee and hot water (and sugar).
Milk warm up and whip with your hand mixer (or whisk). A white foam appears. In the meantime we'll have a small cup (espresso), soluble coffee, and sugar. Pour boiling water and stir. This strong coffee, then pour in the milk. Do not mix, it's not needed. If the milk and coffee have similar temperature at the bottom of the glass creates a darker brown color that gradually lights up to pure white and dense foam.



Jak jsem již poznamenala, ke kafi se hodí sladké, ale na tenhle pařížský dort napíši recept až někdy jindy.

As I noted to coffee fit sweet, but this Parisian cake recipe I will write another time.

2 komentáře:

  1. Ájo, můžu zajít na kousek dortu a domácí latté? ;-) Vypadá to báječně a máme stejnou drogu ;-).
    Sleduju a jsem zvědavá na další slaďoučké posty ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat